Kamertaal in 2018 in 8 blokjes (8)

Blokje 8
Promoties en oraties in Nijmegen beginnen met een zó snel uitgesproken Latijnse spreuk, dat weinigen zullen kunnen horen dat daar gezegd is “Spiritus Sancti gratia illuminet sensus et corda nostra”. Dát hoor je niet aan de VU in Amsterdam: er is intrachristelijk onderscheid tussen RK en PKN.

Een van de opvallendste verschijnselen die ik op het spoor kwam in Dat gezegd hebbend … is het grote verschil in het Nederlands van de protestanten in vergelijking met het Nederlands van de katholieken. Kijken we naar het gebruik van het woord God, met hoofdletter en dus een eigennaam en wel die van het christelijke geloof, dan zijn het alleen de SGP en de ChristenUnie die deze gebruiken.

Ook de tweede naamval van die eigennaam, dus Gods, kunt u de laatste jaren in de Tweede Kamer buiten SGP en ChristenUnie nau-we-lijks horen. Die twee fracties gebruiken Gods eerlijk gezegd óok niet zo véel meer als vroeger, maar wel standaard op een paar momenten, bij enkele begrotingsbehandelingen. Dat betreft Landbouw en Visserij óf Defensie en dan met name als het gaat om het uitzenden van militairen. Ook bij klimaattoppen wil dat uit deze hoek nog wel eens gebeuren (en dat vooral door de ChristenUnie).

Het CDA is hierbij opvallend afwezig, – nou ja opvallend aanwezig op één moment in het jaar, aan het eind van de begroting van het ministerie van Landbouw. CDA-woordvoerder Jacco Geurts eindigt aan het slot van de begrotingsbehandeling standaard met iets als dat “het CDA zijn werk doet in de overtuiging dat Gods schepping ons gegeven is om haar goed te beheren en beter achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik wens de Kamer, de regering en de ambtenaren bovenal Gods zegen toe.”

Tot zover de kern van de tekst van de lezing die ik op 23 januari j.l. mocht houden bij het KDC in Nijmegen. Prof. mr. A.A.M. van Agt was daar de hoofdgast. Als ik het goed heb uitgerekend, is of wordt Van Agt niet lang na deze dag acht-en-tachtig. Vandaar deze 8 blokjes. Alvast proficiat, hooggeleerde heer! Dank voor de aanwezigheid en vriendelijke woorden.

Prof. mr. A.A.M. van Agt (foto Siemon Reker)

Aanvulling 26.11.2020: Gisteravond voltooide de Tweede Kamer de begrotingsbehandeling LNV. Minister Schouten (CU) citeerde uit een encycliek van paus Franciscus (een klein gebaar naar de Limburger Dion Graus (PVV) die zich zeer lang en zeer nadrukkelijk had ingezet voor de olifant Buba) en sloot af: “uiteindelijk zijn we hier ook om elkaar aan te vullen en ten dienste van elkaar te zijn, naar elkaar hier, naar de maatschappij en naar de schepping.”

Daarvoor had Roelof Bisschop (SGP) gebruikelijke afsluitende woorden gesproken bij deze begrotingsbehandeling (“Ik was getroffen door de wijze waarop collega Geurts zijn betoog afsloot met de afhankelijkheid van de goede God, de Schepper, die ons hier op deze aarde heeft gezet, die ons verantwoordelijkheden heeft gegeven en die ons als het ware rentmeesters heeft gemaakt om de aarde te bebouwen en te bewaren.”) En Jaco Geurts (CDA) had gezegd dat het CDA zijn werk in de overtuiging doet “dat Gods schepping ons is gegeven om haar goed te beheren en haar beter achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik wens de Kamer, de regering en de ambtenaren bovenal Gods zegen toe.”


Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.