STOELTJE… sportjournalistieke taal (iii)

Wat vreemd eigenlijk, die gewoonte om van stoeltje te spreken als het om miljoenen euro’s gaat. Een stoeltje is volgens Van Dale een “plaats als coureur bij een van de teams in de formule 1”. Dat is wel erg bescheiden, zo’n klein woord en die business van zo’n omvang daar tegenover.
Maar het betreft niet alleen de Formule 1, het stoeltje past ook bij iets minder prijzige takken van de autosport. Het volgende citaat heeft betrekking op de LMP2-klasse:

 • Met de geest van Van Uitert zit het dus wel goed. Dat hij in het stoeltje zit van een van de favorieten voor de titel, helpt daar natuurlijk aan mee.

Ook bij roeien blijkt het stoeltje in het jargon te passen:

 • Na een teleurstellende derde plaats op het EK kreeg de roeier van Hemus via hoofdcoach Mark Emke weer een kans op een stoeltje in de Holland Acht.

Maar inderdaad, het begrip wordt het meest gebruikt bij de club van Max Verstappen en zijn kornuiten en daar is het een understatement van jewelste:

 • (…) vervolgens racete hij twee jaar lang voor kleinere team in de ’oude’ auto, om in 2003 na goede prestaties alsnog een stoeltje af te dwingen bij het topteam van Mercedes
 • De Brit wist in de eerste drie races slechts één puntje te scoren, waardoor eerder deze week al bekend werd dat hij zijn stoeltje bij Team Mugen ging verliezen.
 • Hoe lang houdt Pierre Gasly zijn stoeltje bij Red Bull Racing? Zijn positie wordt elke race nijpender.
 • Het huidige seizoen oogt daardoor steeds meer als een open sollicitatie voor een stoeltje bij een team dat hem wel die kampioensauto kan bieden: Mercedes.
SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie ging het eerder over Vrouwen en kinderen eerst, Een listige afdaling.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op STOELTJE… sportjournalistieke taal (iii)

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik ben benieuwd wannee er berichten komen over op de schopstoel zitten.

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.