VASTE WAARDE… sportjournalistieke taal (xi)

We keren na het renderen van aflevering viii terug naar de bedrijfseconomische sferen in de sporttaal met de aanduiding vaste waarde. Wat zegt Van Dale, “iem. die een niet weg te denken rol speelt of positie inneemt in een geheel, m.n. speler met een constante functie in een team”. Is de indruk juist dat het vooral iemand betreft in de verdediging?
Niet weg te denken inderdaad, de speler die het etiket vaste waarde bezit wordt altijd opgesteld en zal maar zelden gewisseld worden. Belangrijke eigenschap van zo iemand: nooit fysiek malheur!

Wat zeggen de sportjournalisten zoal:

  • De 1,87 meter lange Álvarez, die een vaste waarde is in het Mexicaanse elftal, kost zo’n 15 miljoen euro en reist op korte termijn af naar Amsterdam.
  • De spits is ervan overtuigd dat hij dit seizoen kan uitgroeien tot een vaste waarde voor NAC.
  • Wat mijn doel is bij ASWH? Ik wil hier uitgroeien tot een vaste waarde.
  • Het had zomaar gekund dat Adam Maher nu al enige jaren vaste waarde van FC Utrecht was geweest.
  • De 26-jarige Leusdenaar is al acht seizoenen een vaste waarde aan de linkerflank van de zondagploeg van Roda’46.

Er zijn allerlei sportbegrippen die door coaches of managers ingevoerd zijn en die in feite een financieel-technische, boekhoudachtige basis hebben. Vaste waarde doet denken aan aandelen of obligaties waarmee de bezitter weinig risico loopt. Of een munt die safe is als…., eh welke bank is er tegenwoordig safe?

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.