IN HET MES LOPEN… sportjournalistieke taal (xv)

Het is geen saaiïge manier van zeggen zoals in de afleveringen over Renderen, Vaste waarde, Een positie invullen e.d. Het is zelfs een wat ruwe uitdrukking – we zien het beeld van een uitgaansavond voor ons, buiten in een drukke en donkere steeg. Link! Wat gebeurt er, door ons te vrijmoedig te bewegen vragen we als het ware om moeilijkheden. In de termen van Van Dale: “door te offensief te spelen een tegendoelpunt of nederlaag over zich afroepen”

  • Vlissingen loopt pas laat in het mes
  • SES ging vervolgens naarstig op zoek naar de overwinning, maar liep in het mes.
  • Als je maar naar voren blijft drukken tegen hen, loop je in het mes.
  • Nederland probeerde te antwoorden maar moest constant opletten dat het niet in het mes liep.
  • We wilden niet in het mes van RKC lopen.
  • Go Ahead waakt voor de counter van FC Den Bosch, “We hadden een trainer die alleen maar met druk vooruit wilde voetballen. Zonder dat hij daar de groep voor had. Hij vond echter dat we daar wel de groep voor hadden. We liepen in het mes en het was een gatenkaas achterin.”

Wie niet in het mes wil lopen kan tegenmaatregelen nemen: volgende aflevering. Minder hoog staan, minder druk vooruit of….

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.