VEEL MENSEN ACHTER DE BAL… sportjournalistieke taal (xvi)

Kijken we voor het concrete voornemen van de uitdrukking van vandaag eerst (als altijd met behulp van LexisNexis) naar een aantal citaten, afkomstig uit de pen = het toetsenbord van de sportjournalisten:

  • Inmiddels staan er meer mensen achter de bal, waardoor balverlies niet meteen dodelijk is.
  • (…) kreeg onvoldoende grip op het met veel mensen achter de bal spelende NSVV.
  • Een lastige ploeg, veel spelers achter de bal. En toch scoren we vier keer.
  • Een tegenstander die een beetje speelt als VVGZ, met veel mensen achter de bal.
  • We combineren er niet zo simpel doorheen als ze tien spelers achter de bal houden
  • Geinoord hield veel mensen achter de bal en gokte op een counter.

Veel mensen achter de bal is wat vroeger met een Italiaans begrip als catenaccio werd aangeduid. Het is een defensieve manier van spelen met als motto “niet verliezen door in het mes van de tegenstander te lopen”. Wat doet een ploeg die zó voetbalt, wat is het tegengestelde van hoog staan op het veld: ze proberen de wedstrijd in het slot te gooien. Meer oog voor je eigen doel dan voor dat van de tegenstanders. Geen lol aan.

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.