RIJP VOOR DE SLACHT… sportjournalistieke taal (xvii)

Is er verschil tussen hoog en laag in sportjournalistieke sferen? Ik bedoel, schrijft iemand anders voor pak ‘m beet de Volkskrant dan voor de regionale krant of een streekblad? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Kijk naar deze praktijkvoorbeelden en let op de ploegen die erin figureren, die vinden we niet in de Eredivisie:

  • Ösgur Akkas kopte de gelijkmaker binnen en Westerwolde leek rijp voor de slacht.
  • OVC was rijp voor de slacht, maar door een onweersbui werd het duel twintig minuten stilgelegd.
  • In het vervolg leek Arnhemse Boys rijp voor de slacht. Angeren oogde frisser.
  • In de openingsfase is Elsweide rijp voor de slacht. Paasberg-spits Angelo van Maanen maakt in no time twee goals.
  • De ploeg uit Overijssel was rijp voor de slacht, maar uiteindelijk ging het toch nog mis voor de ploeg uit Ten Boer.
  • De Meern was na de rode kaart op slag van rust voor Serkan Yasar rijp voor de slacht, maar hoofdklasser VC Vlissingen kwam gisteren tegen de hekkensluiter niet verder dan een 2-2-gelijkspel.
  • Achilles leek in de fase daarna rijp voor de slacht – zo werd een inzet van Fidom ternauwernood van de doellijn gehaald – maar de gasten rechtten de rug.
  • Nadat Trappers gisteravond een snel opgelopen 2-0 achterstand had omgebogen in een 2-3 voorsprong, leek de thuisploeg even rijp voor de slacht.

Westerwolde, Arnhemse Boys, Ten Boer, rijp voor de slacht is vooral vindbaar in sportjournalistieke verslagen van het amateurvoetbal. Alsof het om dieren gaat bij de verliezers en alsof de andere partij uit slagers bestaat.

Er blijkt een verlengde variant te bestaan van rijp voor de slacht:

  • In het eerste kwartier van de tweede helft leek de thuisploeg rijp voor de slachtbank, na de tweede goal van Kaars en een doelpunt van Kay Tejan.
  • Schaesberg was rijp voor de slachtbank, want nog geen drie minuten later maakte Smets, na een fout van doelman Carlo Collombon, ook de 3-0.

De slachtbank mag nabij lijken, niet zelden blijkt het een literaire figuur om de lezer op het verkeerde been te zetten – wat léek te gaan gebeuren, bleef achterwege.

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen. Veel mensen achter de bal.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.