Variatie in familieberichten (10): Ina en Gina af te leiden uit reeksen doopnamen

Emmeken en Mariken als afleidingen van de doopnaam Maria onderstreepten ten overvloede, hoe vaak voornamen een verkleinwoord zijn. Dat betreft vooral vrouwelijke, bij mansnamen ligt dat anders: Jantje is óf ‘kleine Jan’ óf een vrouwennaam zónder leeftijdsaanduiding en dus ook een oudere persoon. Emmeken en Mariken bezitten zichtbaar een achtervoegsel uit een andere tijd, zoals er ook regionaal gevarieerd suffixen voorkomen. Dat zien we bijvoorbeeld bij Gien, Giena, Giene, Gieni, Gienie, Gieny, Gina, Gineke, Gini, Ginie die bovendien nog illustreren dat één voornaam ontstaan kan zijn uit een reeks van doopnamen – het tegengestelde dus van wat we bij Maria zagen (één doopnaam > talloze roepnamen).

Ik vond via mensenlinq.nl bijvoorbeeld deze mogelijke afleidingen van Giena e.d. < Aagien, Achina, Annechien, Annechiena, Annechienus, Annegien, Annegienus, Anneginus, Anniggina , Bouchiena, Bouchiene, Eggina, Fennechien, Fennechienes, Fennechienus, Fennegina, Fennegina, Fenneginus, Georgina, Gerrechiena, Gesienus, Gesina, Geziena, Gezienus, Gezina, Gezinus, Gezinus, Hemmechiena, Hemmechienus, Hemmechina, Hillechien, Hillechiena, Hillechienes, Hillechienes, Hillechienna, Hillechienus, Hillechina, Hillechinus, Hillegien, Hillegienus, Hilleginus, Hillichien, Jechienus, Jeichien, Jeichiena, Jeichina, Lamechina, Lammechien, Lammechiena, Lammechienus, Lammechina, Lammegien, Lammegiena, Lammegina, Lammerchina, Louchiena, Lubbechien, Lubbegien, Luchiena, Luchientje, Luchina, Lumchiena, Lummegien, Lupchina, Machelina, Machina, Magina, Marchien, Marchiena, Marchienes, Marchina, Margien, Margiena, Margienus, Margina,Regiena, Regina, Regina, Reginus, Seichiena, Siebegiena, Sijchien, Tammechina, Uchiena, Virginia, Wibbechiena, Wobbechiena, Wobchien, Wopgiena, Wubbechiena, Wubbegien, Wubbegina, Ychiena. Kortom: in feite lijkt Giena e.d. in de eerste plaats een verkleinsuffix, vrouwelijk behalve eindigend op –us.

Uit DvhN

Wat Gien, Gina e.d. kenmerkt, zien we ook bij Dien, Dina e.a.:
Aberdina, Aendina, Alberdiena, Albertina, Alkedina, Allerdina, Aradina, Ardina, Arendina, Arnoldina, Augustien, Barberdiena, Barendina, Barteldina, Baudina, Bendina, Berdina, Berendina, Bernadina, Bernardina, Berndina, Bernhardine, Blondina, Bondina, Catharina, Cherardina, Dedtje, Dieverdina, Dijmphena, Dijmphna, Dijnphna, Dimphana, Dimphena, Dimphina, Dimphna, Dina, Dingena, Dymphena, Dymphna, Dynphna, Edskedina, Eduardina, Egberdina, Eggedina, Engberdina, Engelina, Eppedina, Everdina, Fiebodina, Fijbedina, Folgerdina, Folkerdina, Garbrandiena, Gardina, Garritdina, Gediena, Geerdiena, Geerdina, Geertdina, Gelmerdina, Geraldina, Geraldine, Gerardina, Gerardina, Gerardine, Gerberdina, Gerdina, Gerhardina, Gerhardina, Gerradina, Gerridina, Gerritdina, Geurdina, Geurtdina, Gijsberdina, Goudina, Goverdina, Goverdina, Gradina, Hadina, Heildina, Henderina, Hendrika, Hendrina, Hendrina, Hilberdiena, Huberdiena, Huberdina, Hubertina, Hubertina, Huiberdina, Iebeldina, Jasperdina, Joostdina, Judina, Jurdina, Jurrendina, Koenerdina, Lamberdina, Lammerdina, Leferdina, Lefferdina, Lewidina, Liduina, Ludina, Lupkedina, Lutgerdina, Martendina, Martina, Ouwerdina, Pieterdina, Reertdina, Reierdina, Reijerdina, Reinderdina, Reindina, Richardine, Robberdina, Sandiena, Secundina, Siebechiena, Sieberdiena, Siewerdina, Sijbrandina, Sijtskedina, Sjoerdina, Stevendina, Stofferdina, Tina, Tjeerdina, Ulberdina, Walradina, Wanderdina, Warnerdina, Wandrina, Werdina, Wicherdiena, Wiggerdina, Wilkedina, Willebrordina, Wolterdina, Wolterdiena, Woudina, Zwaandina.

Of Ina e.a. < Aaltiena, Adolfine, Afina, Agina, Alberdina, Albertina, Alexandrina, Alkina, Aloïne, Amelina, Annechiena, Annechina, Anthonina, Antina, Antonia, Arendina, Arina, Barendina, Beikina, Berdina, Berendina, Berendine, Bernardina, Bernhardina, Bethina, Bindina, Borrina, Bouwina, Bregina, Burgerina, Carolina, Casparina, Catharina, Catherine, Cathrina, Christina, Christine, Christoffelina, Clasina, Clazina, Clementina, Commerina, Derkina, Domiena, Douwina, Ebelina, Ebrina, Egberdina, Eline, Elsiena, Elsina, Elziena, Engelina, Engeline, Enochina, Esselina, Evelina, Everdina, Everdine, Everlina, Filipstiena, Fokkina, Foskiena, Francina, Frankina, Fransina, Geerdina, Geertdina, Geessiena, Geraldina, Gerardine, Gerdina, Gerhardina, Gesiena, Gesina, Gesine, Geziena, Geziene, Gezina, Gijsberdina, Gijsberdine, Goudina, Harmina, Henderina, Hendrina, Hermina, Hermine, Hetserina, Hilberdina, Hillechiena, Hillechina, Huberdina, Hubertina, Jacomina, Jansina, Jantina, Japina, Jasperina, Jerina, Josina, Jozina, Jurjendina, Jurrina, Justina, Kassina, Katharina, Katriena, Katrina, Klaassiena, Klaassina, Klasina, Krina, Lambertdina, Lambertine, Lammechiena, Lammechina, Lammegina, Laurina, Lauwerina, Lavina, Lazina, Leffertdina, Leontina, Lesina, Levina, Liduina, Lourina, Marchiena, Marchina, Martina, Mechelina, Mechtelina, Nijsiena, Okkiena, Paulina, Pauline, Peterina, Philippina, Philomena, Pieterina, Pieterine, Qurine, Regina, Rienkoliena, Rijfiena, Roelfiena, Roelfina, Roelina, Santina, Seraphina, Sibbelina, Siebina, Sijkina, Simina, Tekkelina, Teugina, Tiessina, Tjaakina, Tjarwina, Walina, Wemelina, Wevelina, Wiebina, Wilhelmien, Wilhelmina, Willemina, Wivina, Wouterina, Woutrina, Zweerzina.

Uit de Stentor

Donderdag komen Lina en Sina Ina, Gina en Dina gezelschap houden.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.