Van een mug, een olifant en een verdwenen kanon

Geert Wilders sprak over de anderhalvemetersamenleving in termen van dictatuur en terreur, vandaag in het coronadebat (25.06.2020). Toen premier Rutte dat tot tweemaal toe “relativerende opmerkingen” van de heer Wilders noemde, zocht deze naar woorden om zijn eigen uitingen kracht bij te zetten. Hij vond dat de premier met een olifant op een mug schiet.

In het parlementaire woordenboek Dat gezegd hebbend…. komt de verminkte uitdrukking van het schieten met een kanon, van die muggen en olifanten in twee stukjes voor. Dit staat er onder het trefwoord Kanon:

Dat gezegd hebbend… (Assen 2018:168)

 

 

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.