Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (0) De tweelingzus van Annie MG

De Tweede Kamer is met reces, zij het dat we dit coronajaar bij voorbaat weten dat het vaker onderbroken wordt dan normaal. Neem nu het Pensioenakkoord dat afgelopen zaterdag ook van de FNV instemming kreeg en dat het alleen al nodig maakt om in vakantie plenair te vergaderen. Pensioen, dat was heel, heel lang hetzelfde als 65. Vijfenzestig jaar geleden, dat is de zomer van 1955. Een willekeurige krant uit de maanden juli en augustus van dat jaar heb ik via delpher.nl opgeslagen en bekeken – dat wil vooral zeggen: de advertenties. Hoe zag de wereld er in de zomer van 1955 uit vanuit het perspectief van Amsterdam?

Allereerst hadden we Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt die geregeld hun stukjes en stukken schreven voor deze krant. Carmiggelt zijn Kronkels, Annie MG haar kindergedichtjes, soms voor wat oudere kinderen én ze droeg geregeld bij aan de rubriek Voor de vrouw… (en voor haar niet alleen). Zowel de vrouw als de kinderen kwamen op zaterdag aan de beurt, maar moesten helemaal doorbladeren naar achteren voor hun eigen rubrieken.

In dezelfde tijd figureerde er in deze afdeling van de redactie iemand die zich Peter Jaspers noemde, die óok aan de vrouwen-afdeling bijdroeg en voor kinderen schreef. Laten we een voorbeeldje van haar dichtwerk geven, dan is de lezer minder verbaasd dat ik aanvankelijk rekening hield met de mogelijkheid dat Peter Jaspers een pseudoniem was van Annie M.G. Schmidt.

De ongewone Rat begint zo: “Een ongewone, grote rat // die altijd iets bijzonders had,// was dol op een angora-kat.” Het vierde couplet eindigt aldus: “Ze zijn al jarenlang getrouwd.// Ik sprak de rat laatst. Hij miauwt.”
Is het raar om bij zo’n bizar begin en zo’n verbluffend slot aan Annie M.G. Schmidt te denken?

Peter Jaspers bleek de laatste periode van Annie Schmidt óok voor Het Parool werkzaam en net als de laatste stopte zij daar in 1957/1958 en werd onder andere succesvol met schrijven voor de VARA-radio… net als Annie. Was Peter een zij? Ja, Peter Jaspers bleek een vrouw – maar veel is er van haar niet 1,2,3 te vinden. Ze stapte over naar Het Vrije Volk en publiceerde daar een aantal jaren geregeld kindergedichtjes. Die verschenen in bundeltjes zoals De Gouden Bel (Hollandia Baarn, 1958) er ook eentje is maar dan met vooral teksten uit Het Parool. In dat boekje staat dat gedicht van De ongewone Rat, zoals er ook teksten in staan die spelen in het kleine dorpje Bladerstil of gaan over de koningin van Istanboel, Meester Rumpus Rompelaar, het kasteel van Bordpapier of de heer van Jacoberte met zijn tijgers, met zijn herten. Peter Jaspers is een soort tweelingzus van Annie M.G. Schmidt, al vinden we haar niet genoemd in de biografie van Annejet van der Zijl.

Via Delpher vond ik een rouwadvertentie van Peter Jaspers uit 1964:

Via boekwinkeltjes.nl schafte ik De Gouden Bel aan en… vond een inlegvelletje van Hollandia met reclame voor de schrijfster, inclusief een foto van haar. Zeldzaam.

Terug naar de zomer van 65 jaar geleden – advertenties uit Het Parool: hoe zag de wereld er toen uit, hoe de taal?

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.