Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (4) een elastische herengordel van WALA

Dr. Rudolf Hauschka begon in 1935 WALA (Wärme-Asche, Licht-Asche), een Duitse firma die medische hulpmiddelen wilde produceren gebaseerd op de antroposofie. Warmte en As, Licht en As staan voor het ritme waar volgens de leer van Dr. Rudolf Steiner geleefd kon worden. Omdat deze stroming in de Tweede Wereldoorlog verboden werd, moest WALA in 1947 heropgericht worden.

In de zomer van 1955 adverteerde WALA onder andere in Het Parool met producten ter bestrijding van “nadelige gevolgen” van bijvoorbeeld het rijden op een bromfiets. In de advertentie oogt het als een onderbroek, het wordt een ceintuur genoemd, een elastische gordel.

Dezelfde gordel voorkwam ook ongewenste effecten die organen mochten ondergaan bij de lichamelijke arbeid die chauffeurs moesten verrichten. Denk aan buik- en nierstoringen en aan een pijnlijke rug.
Voor beide doelen konden de H.H. Bromfietsrijders en Beroeps-chauffeurs Ceintuur Comfort aanschaffen.

1955: U en Uw met hoofdletter geschreven en de gebiedende wijs meervoud met de inmiddels verdwenen laatste letter in beschermt.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.