Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (6). Wat ouders willen voor hun kinderen

Het knippatronenatelier van het damesblad Margriet biedt meisjes van 15, 16 jaar een prettige werkkring. In de kop van de wervingsadvertentie spreekt het blad van een vertrouwde omgeving. Kijk uit in het Amsterdam van 1955, maar komt U eens praten!

Ook zoons worden geworven in diezelfde zomer, 65 jaar geleden en dus via hun ouders. Maximaal 18 jaar en 3-jarige H.B.S. of MULO B op zak, dan kan Uw zoon zonder kosten een opleiding volgen om scheepswerktuigkundige ter koopvaardij te worden.

De Nederlandse taal van 1955 is niet meer die van 2020, maar opvallender lijkt de benadering van de lezers van de krant. Rolbevestigend? Eerder zagen we dat vaders in het gezin foto’s maken, moeders zorgen voor de koffie en samen kiezen de ouders voor een toekomst van hun kinderen zo vanaf een jaar of 15, 16. Meisjes veilig dichtbij op een knippatronenatelier (prettig!), jongens kunnen klaargestoomd worden om de wijde wereld in te gaan op de Paketvaarlijnen Java-China (interessant!).

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.