Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (7). Grootgrutters in onderlinge strijd

Geregeld staan er aanhalingstekens in advertenties in deze jaren als er figuurlijke taal gebruikt wordt: mevrouw had “een hele fijne neus” toen ze besloot, mee te gaan doen aan het zegelsysteem van Albert Heijn. AH adverteert met een drieledig voordeel voor de klant, de beste kwaliteit, de laagste prijzen én die groeiende obligaties! “Wie ook effectenbezitster wil worden, vrage in onze filialen het boekje HOE en WAT.” Mevrouw is het die benaderd wordt en met vrage, een aanvoegende wijs. De kartelrand onderstreept visueel de zegelboodschap.

Niet in Het Parool, wel in het Nieuwsblad van het Noorden werft een andere kruidenier in dezelfde periode op een manier die een reactie lijkt op de actie van Albert Heijn. Centra gaat met de potentiële klanten het gesprek aan:

Maak de berekening, Centra is goedkoper, zoveel maakt Centra ons duidelijk via de kassier achter het loket, als het niet de veroordeelde meneer Heijn achter de tralies zelf is. ’t Scheelt stukken!

Nu, 65 jaar later moeten wij de producten van Centra vooral niet overslaan: neem nu de Favorietjes (heerlijk bij de thee) of Boterhamkorrels, het meevallertje van deze week. Boterhamkorrels?? Jawel, het woord staat in Van Dale, “zeker broodbeleg”. Hadden we het niet gedacht!

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (7). Grootgrutters in onderlinge strijd

  1. Irina schreef:

    Boterhamkorrels heb ik ook wel gegeten als kind (in de jaren 60, in 1958 geboren). Ze zijn gemaakt van wat tegenwoordig “cacaofantasie” heet, nep hagelslag dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.