Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (10). De sigaar als sfeerverhoger in huis

Rolbevestigend? Opnieuw in een advertentie in Het Parool in de zomer van 1955. Pa leest de krant en mamsepams strijkt een lucifertje aan voor de ware genieting die een sigaar voor vaders is, trek voor trek. Echt roken dat ook volgens de meeste vrouwen de gezellige sfeer in huis verhoogt en het is betaalbaar voor iedere portemonnee. Juist in de paar vrije weken van de zomer moet er door meneer dubbel genoten worden van Uw sigaar! Dit roken kalmeert, stemt rustig en tevreden. Start een nieuw begin!

Misschien valt het in het geheel niet zo op, wat de afzender van deze advertentie is.

Kijk rechts overdwars: Publicatie van de Ned. Sigarenindustrie.

Dat zien we vaker in deze tijd – voorbeelden zullen volgen – hoe door een branche als geheel geworven wordt zonder specifieke merken te noemen. Trouwens, een sector probeert ook wel eens op de consumptie-rem te trappen. Wordt vervolgd.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.