Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (11). Wat een matig mens waard is

Net als in de vorige aflevering met een tevreden sigarenroker is deze advertentie geplaatst door een branche als geheel en een speciaal merk wordt er dus niet aangeprezen. Sterker nog, het Centraal Gedistilleerdbureau (in Schiedam, jawel) lijkt beperkt drankgebruik te promoten. De meest opvallende boodschap is immers: “Een Matig Mens is zijn Vrijheid waard”.

Maar de eigenlijke boodschap is een andere die zó in het verkiezingsprogramma van de VVD had kunnen staan. Een te dure borrel bedreigt de vrijheid van het hele Nederlandse volk en zeg nou eerlijk, – zó wil je toch niet van vakantie terugkomen? Het kabinet wil de accijns op drank verhogen en dat bedreigt “het bestaan van een bedrijfstak, waarin 72.000 werkers en hun gezinnen hun brood vinden.” De latere premier Rutte (VVD) zou de hoeveelheid banen van de indirecte werkgelegenheid even moeiteloos uit de mouw schudden. Bijvoorbeeld op 9 december 2016: “Kijk Schiphol is, vergis je niet, Schiphol is een… er werken geloof ik 2000 mensen. Maar het is indirect verantwoordelijk voor 60 tot 100.000 banen.”

De partij van Rutte zat in 1955 niet in het kabinet Drees-III.

Wees gerust, lezer, later in deze zomer van 1955 laat minister Jo van de Kieft (Financiën, PvdA) op dit terrein nog van zich horen. Hij zal met een tijdelijke belastingverlaging… de vrijheid van het Nederlandse volk vergroten! Even geduld.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.