Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (16). Verdwenen kwalificaties voor PTT en slagerij

Tijd wederom voor een enkele wervingsreclame om aan personeel te komen – juist in de zomer en na de examens was de markt misschien extra groot. Maar slagerij Oudeboom aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam zoekt in dit geval kennelijk niet een schoolverlater:

Verleden tijd, dat tegenwoordig deelwoord dat zo typerend was voor sollicitatie-advertenties: kunnende! En wat moest hij goed kunnen, winkelen en etaleren. Waren uitstallen hoort er vast nog altijd bij in het slagersbedrijf, maar winkelen zal hier een betekenis hebben die Van Dale momenteel niet heeft – aannemende dat de aan te trekken slager in de winkel achter de toonbank moest staan en verkopen.

Andere tijd 1955, dat gold ook voor het staatsbedrijf der PTT:

Goed kunnende fietsen was een vereiste voor wie telegrambesteller wilde worden, een loffelijk ontslag van de Lagere School kunnen óverleggen ook! En ach ja, in Amsterdam woonachtig zijn. Dat laatste allicht vooral omdat zoiets impliceerde dat de sollicitant er de weg kende. Altijd makkelijk wanneer er een telegram besteld ‘bezorgd’ moest worden.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.