Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (17). De bromfiets die de test doorstaat

In de ene advertentie is Batavus zeer bescheiden over de eigen bromfiets die Bilonet heet. Goed, er staat zelfverzekerd bij dat dit de bromfiets is die ’t ‘m levert! Maar de nieuwsgierige Paroollezers moeten nog een veertien dagen wachten, voor ze begrijpen hóe het type G-50 een grote non-stop-test glansrijk heeft doorstaan. Dat claimt de advertentie.

Even noteren: in 1955 heeft Nederland volksrijwielhandels!

Tegenover deze bescheiden annonce is die over dezelfde Bilonet van enkele weken later een grote lofzang:

Wanneer de Heer H. de Wijs uit Bunnik bij Utrecht precies begon, dat zien we, maar we tasten in het duister omtrent het einde van zijn zomerse rit. Maar zijn Batavus Bilonet heeft ’t ‘m inderdaad geflikt, 10.000 kilometer als een bezetene door Europa crossen zonder enig technisch probleem: de Eiffel, Frankrijk, Zwitserland, Italië in alsof het niets is. En verder maar, Rome, Napels, terug naar Venetië, via de Dolomieten naar Oostenrijk. Denkt u eens in, over de Großglockner Hochalpenstraße in de richting van Joegoslavië (met onzegbaar slechte wegen en waar ze benzine uit een emmer verkopen). Dan weerom naar Oostenrijk, overdwars naar Zwitserland, Frankrijk, Het Kanaal over naar Londen en ten slotte echt weerom, via Oostende naar Bunnik.

Als een razende heeft de Heer De Wijs zich door Europa bewogen – zegt de advertentie. Maar google op H. de Wijs (Hugo is de voornaam) en ontdek dat het maar een deeltje is van wat deze brommerfanaat allemaal heeft ondernomen. Batavus heeft ’t ‘m geflikt.

Vertrek voor USA reis vanaf Oud Amelisweerd Bunnik januari 1957 (hugodewijs.nl): bepakt en bezakt

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.