Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (25). Cheseline, Lodaline, Zwitsaline

Niet alle middelen met een naam die uitgaat op –ine (zoals Chefarine) betreffen in het midden van het jaar 1955 zelfmedicatie. Neem nu Cheseline, waarmee we op een terrein komen dat met deze ene advertentie niet is afgegraasd, het haar!

Uw haar blijft de hele dag onberispelijk zitten met behulp van Cheseline Haar Tonic: drie woorden met hoofdletter, dat heeft vast prijsopdrijvend gewerkt. Onberispelijk: een woord van een andere tijd, waarin mensen (mannen?) berispt konden worden om hun onvoldoende verzorgde haar. En zulks de gehele dag!

Evenmin medicinaal is het middel dat Lodaline heet. Ga naar de firma Loda Breda en controleer met hulp van Lodalientje of er met bewijsstukken te onderbouwen is wat de advertentie uw handen belooft:

Veel bescheidener is Zwitsaline. Wat het doet? Het verfraait Uw teint, de oude notatie én uitspraak van wat nu uw tint zou kunnen heten. (Dat Franse woord zou beter als tent in het Nederlands passen, maar dat hadden we al voor iets anders en tint ligt net zo in de buurt als prent en print onderling overeenkomsten vertonen.)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.