Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (29). Varen langs de Zuiderzeewerken

De afstanden waren in 1955 nog wat minder snel te overbruggen dan 65 jaar later. Het gevolg: in een krant als Het Parool staan vooral tips voor uitjes van de thuisblijvers in een vrij beperkte straal rond Amsterdam. Dit is een voorbeeld van vakantie in eigen land:

“Vaar in Uw vacantie naar de Veluwe!” Nu ja, varen in de richting van Harderwijk dan waarschijnlijk, maar wel mooi langs de Zuiderzeewerken die in die tijd nog volop in ontwikkeling zijn – althans twee brokken Flevoland. De Hardewijker salonbootdienst vertrekt vanaf de De Ruyterkade in Amsterdam. Prijzen en vertrektijden staan in de advertentie vermeld.

Hoezo Veluwe? In Harderwijk (als ik de advertentie goed begrijp) kan op sommige dagen in aansluiting op de vroege boot “een prachtige rit met luxe touringcar” geboekt worden om over de Veluwe te toeren. Vraagt gratis dienstregeling!

Vaar was nog amicaal een gebiedende (vooruit, aansporende wijs in het enkelvoud), een gratis dienstregeling voor de luxe touringcar aanvragen verlangt een plechtiger oproep in het meervoud: vraagt! De prijzen liggen ook hoger. Op vrijdag rijdt de bus weliswaar niet (evenmin als op zaterdag) maar dan gelden er wel halve prijzen. Ook voor de kinderen? Ook voor de rijwielen?

Heel bescheiden werft Madurodam, “de wondere wereldstad in miniatuur” – ook zo’n advertentie die wel in Amsterdam in de krant stond, maar vast niet in vergelijkbare kranten die verschenen in Maastricht of Assen:

Prinses Beatrix was in de zomer van 1955 nog niet zo lang burgemeester van de wondere wereldstad. Zij bleeft dat overigens tot 1980 toen ze tot koningin gekroond werd. De huidige website van Madurodam vraagt daar nog steeds aandacht voor:

Prinses Beatrix, vroeg in haar eerste termijn van wat vast de langste burgemeestersperiode van NL zou worden

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.