Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties c.a. (49). Het huwelijk van Netty en Bertus Scheltinga

De kerk laat van zich horen op het vrijgezellenfeest in Limburg dat voortkwam uit de Ramp in Zeeland van 1953, in Zeeland zelf (meer in het bijzonder Scharendijke) moet het uit zijn met de door de natuur veroorzaakte protestantse oecumene. De overstroming van 1953 had Hervormd en Gereformeerd gedwongen samen te kerken, maar de Hervormden willen daar nu een punt achter zetten – er is onmin in de eigen gelederen over en vrede in eigen huis staat voorop.
Voorpaginanieuws levert Deventer op 30 juli. Dat is dezer dagen bijzonder, want het is vooral het buitenland dat daarop figureert, althans in de zomer. Maar het is Nederland met een buitenlands trekje: Netty en Bertus Scheltinga gingen naar Schotland om daar te trouwen, zonder dat iemand het wist. Bertus’ ouders weigerden toestemming en daarmee was het voor de twee 19-jarigen onmogelijk om een huwelijksvoltrekking in Nederland te regelen. Het geloof speelde ook hier een rol.

In het buitenland speelde zich in 1955 ook weer de Tour de France af: allerlei Nederlanders lieten van zich horen en Het Parool deed er graag verslag van. Na de Tour kwam er door toedoen van de krant zelfs een film die op allerlei plaatsen in het Westen vertoond werd. Hoogtijdagen waren het in 1955 voor Wim van Est, Wout Wagtmans, Daan de Groot.

In de loop van juli was hij nog in Amsterdam, de gevierde schrijver Thomas Mann in het gezelschap van vrouw en dochter Erika. Maar dat was zijn laatste openbare optreden want de Nobel-prijswinnaar (80) werd ziek en overleed op 13 augustus in Zürich.

Ander binnenlands nieuws met buitenlandse ondertoon: de Eerste Kamer vond dat er eerherstel moest komen voor Casper baron Van Breugel Douglas. Die was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog Nederlands ambassadeur in Moskou en had daar in die tijd een boekhouding gevoerd die niet de normen uit vredestijd kon doorstaan. Hij was er “eervol maar niet op eigen verzoek” voor ontslagen – hij zou moeten worden gerehabiliteerd, vonden de senatoren. Zij reageerden op een actie van de ex-ambassadeur bij de Eerste-Kamercommissie voor de verzoekschriften.

Het bericht van het overlijden van Koos Vorrink (PvdA) brengt Het Parool prominent op 19 juli, weliswaar geen buitenland maar een Amsterdammer geworden en in WO II werkzaam voor Het Parool. Eerste voorzitter van de PvdA, Kamerlid.

Een paar jaar geleden bracht de NOS het nieuws dat in 1947 geprobeerd was, Vorrink te vermoorden in het kader van een staatsgreep (door Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema en oud-premier Gerbrandy, ARP/CDA). Dat had te maken met de onafhanleijkhjeid van Nederlands-Indië, mogelijk wordend door het Akkoord van Linggadjati waar de PvdA mee had ingestemd (1946). “Raakte in januari 1949 zwaar gewond bij een vliegtuigongeluk in Denemarken, op een missie om bij de Noorse regering begrip te vragen voor het Nederlandse Indiëbeleid.” (www.parlement.com)

Het is een warme zomer, die van 1955. Zandvoort is zeer tevreden met minstens drie miljoen bezoekers – de middenstand daar spreekt van “goud”. Onweer verjaagt de hitte en brengt onheil in Limburg, bij Pernis.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.