Mark Rutte, het vak en de jaren

Tegen de tijd dat het eerste kabinet-Rutte één jaar bestaat, beginnen journalisten op de vrijdagse persconferentie te informeren naar dat jubileum. Mark Rutte zelf lijkt er dan niet om te malen – begint de geschiedenis voor een historicus pas ná het eerste jaar? Wat zijn vak is steekt de premier niet onder stoelen of banken. Kijk naar een stuk of 300 vrijdagse persconferenties die hij na de ministerraad heeft gegeven:


Ik ben historicus, toch even de historicus, als historicus kijk ik natuurlijk altijd…, Zeker, ik ben historicus, ook als historicus ervaar ik dit als een bijzonder moment, nou moet ik even in mijn geheugen als historicus graven, als historicus ben ik dan geneigd meteen te proberen…, ik ben historicus, …. altijd moet oppassen om historische feiten met elkaar te vergelijken, daarvoor ben ik als historicus ook in het volle besef dat je altijd…, ik ben zelf historicus genoeg om dat ook interessant te vinden, excuus, sorry, ik ben historicus, ik ben historicus als ik een ding weet, Mijn ervaring inmiddels als historicus, en ook nu 12 jaar in de politiek, zou mijn stelling zijn als historicus, ik ben toevallig historicus, daar praat even de historicus, ik zeg als historicus dat het mijn ervaring is dat…, ook voor mij als historicus is het volstrekt helder dat…, als historicus weet ik dat die term…, Hoho ik ben historicus, let op…, Ik heb nog al eens de neiging zelf als historicus, ik ben historicus, dit land bestaat al meer dan tienduizend jaar, ik wil dus waken om als historicus te zeggen…, Ik ben historicus, dus ik vind dat heel belangrijk, toch even de historicus….

Mark Rutte heeft zichzelf dus enkele malen als geschiedwetenschapper gekwalificeerd. Daartegenover heeft de premier bij dezelfde wekelijkse gelegenheid even vaak duidelijk gemaakt dat hij een aantal dingen níet is:


ik ben geen doorgeslagen marktliberaal, ik ben geen journalist, Ik ben geen voorspeller, Ik ben geen politiek commentator, ik ben geen eurofiel, ik ben geen Kamerlid op dit moment, ik ben geen sportman die vertelt hoe hij de wedstrijd vond na afloop, ik ben geen one-man CPB, ik ben geen autoriteit op het terrein van statistiek en dataverzameling, ik ben geen politicoloog, Ik ben geen socioloog of antropoloog, Ik ben geen jurist, Ik ben geen minister van alle zaken, ik ben geen econoom, ik ben geen Maurice de Hond, ik ben geen president, ik ben geen psycholoog, Ik ben geen aandeelhouder in Unilever, ik ben geen deskundige precies van de wetgeving op dat terrein, ik ben geen recensent van de toon van de Amerikaanse ambassadeur, Ik kan niet multitasken – ik ben geen vrouw sorry, Ik ben geen arts, ik ben geen viroloog, Ik ben geen politieman, ik ben geen jurist of specialist op het gebied van internationaal recht op dat punt, Ik ben geen lid van de PVV, Ik ben geen deskundige op de kieswetpolitiek, ik ben geen partijloos premier.

Maar twijfel is geboden voor wie daar in het zaaltje van Nieuwspoort zit en anders wel voor ons, volgers, thuis! Op 13 september 2019 zei Mark Rutte immers: “Ik ben geen docent” terwijl hij de journalisten meer dan eens van het tegengestelde had overtuigd:
“Dat (voorbeeld sr) gebruik is wel ’s op de school waar ik lesgeef met veel migranten (…)”
“als ik tegelijkertijd kijk naar de school waar ik lesgeef”
“mocht het zo zijn dat er toch plotseling behoefte is aan contact dat altijd kan, ook tijdens het lesgeven”
“de school waar ik zelf les geef”
“Nee, op mijn school mag dat niet (…) de regel op mijn school is ‘u’ zeggen.”

Maar de voornaamste baan van Rutte is die van premier van Nederland, sinds 14 oktober 2010. Tegen de tijd dat het eerste kabinet-Rutte een jaar bestaat, beginnen journalisten bij de vrijdagse persco dus te informeren naar dat jubileum. Mark Rutte zelf houdt de duur van zijn loopbaan echt wel in de gaten, maar hij laat dat in Nieuwspoort pas blijken vanaf 2012. Aan de hand van enkele citaten is dat historische (en soms heel precieze) besef van Rutte eenvoudig te illustreren:

• Dus we zijn er ruim twee jaar mee bezig. En in die twee jaar zijn er belangrijke dingen gebeurd.
Ik doe dit nu 2,5 jaar, maar

• Ik ben nu drie jaar in deze baan, er is nu eindelijk ruimte voor wat lastenverlichting
Ja volgens mij hoort u die boodschap al twee, drie jaar van mij hier.
op de kop af drie jaar zit het kabinet nu

• Nu weet ik in de bijna vier jaar dat ik deze baan heb en in de elf jaar dat ik nu in de politiek zit dat als het betreft vraagstukken van asiel en migratie het altijd uiterst ingewikkeld is.

• Maar ik doe dit nu vijf jaar en behalve dat we het een keer zelf op internet hebben gezet, door een code niet op tijd aan te passen, is het door jullie dat het naar buiten komt.

• Ik ben nu al zes jaar minister-president en ik ben vaak begonnen op een geitenpad en toch zag ik aan het einde de hele schare weer aan de andere kant staan.
Ik ben zes jaar óók bezig dit land te vertegenwoordigen internationaal.
Ik kan u zeggen, ik doe dit nu zes jaar, minister-president zijn.
dit is wel iets wat in de zes jaar dat ik nu deze baan doe en intensief betrokken ben bij onze nationale veiligheid, is dit onderwerp, cyber, naast fysieke veiligheid, enorm toegenomen als thema
Kijk, ik zit nu ruim zes jaar in deze baan, dus

• ik heb de afgelopen zeven jaar natuurlijk over de hele wereld gesproken met heel veel ondernemingen in Azië, in Amerika, in Engeland
ik heb nu na zeven jaar deze baan redelijk zicht gekregen op ‘wat zijn nou de plussen maar ook de minnen in de afwegingen die bedrijven maken om hier te blijven en te komen?’
Kun je nagaan, toen was ik al zeven jaar in dit ambt en zit ik zestien jaar in de politiek,

• En omdat we die vertrouwelijkheid al bijna acht jaar met elkaar hebben, is dat contact ook zo hecht als het is.
Ik loop nu zelf acht jaar mee, ook in het internationale wereldje.
Mijn acht jaar lange ervaring in de internationale politiek.
Ik ben nu acht jaar premier, op een twee weken na,

• dat is echt wel een verschil met negen jaar geleden, of achtenhalf jaar geleden toen ik begon in de Europese Raad
Ja jongens, ik doe deze baan nu bijna negen jaar
Alles wat fout gaat, gegaan is afgelopen negen jaar, is mijn schuld.
En dat is wel mijn ervaring in negen jaar in deze baan, ik zei het net in mijn inleiding: dan kun je niet het gras laten groeien door eraan te trekken.

• Zoals we ook sinds een jaar of tien bijvoorbeeld de hele traditie van 31 oktober ook in Nederland op allerlei plekken zien oppoppen. Nou dat zag je ook niet tien jaar geleden.
Kijk naar Nederland, wij hebben natuurlijk in de afgelopen tien jaar ontzettend moeilijke maatregelen genomen.
dat zijn van die vragen die ik al tien jaar krijg.

Van harte gefeliciteerd: chapeau!

still uit 2016

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.