Mark Rutte: afhouden via etiketten en plakken

Blader door 300 persconferenties van premier Rutte heen (2010-2020) en er blijken allerlei wijzen van zeggen terug te keren: zie eerdere bijdragen aan dit blog. Een van de varianten op “geen commentaar” is het benutten van het beeld van het plakken van etiketten en dat zien we een minister-president vanzelfsprekend niet doen. Wat u doet, meneer/mevrouw de journalist of collega-politicus of politicologen – plakt u gerust een eind weg.

Etiketten plakken

(Kunduz door de Kamer: een overwinning?) Dus dat is aan u wat voor etiket u erop wilt plakken. (…) Maar ik heb niet zoveel zin om dat soort etiketten erop te plakken. Die etiketten wijzen op mijn ego.

(Rusland en Oekraïne) Ik ga daar geen grote etiketten op plakken als terug naar dat jaar of die situatie, et cetera.

(PVV extreem-rechts?) Ik plak geen etiketten. Nee hoor, zeker niet. (…) Ik ben hier minister-president en geen politicoloog. Dat laat ik echt aan de politicologen. Dus ik plak daar geen etiket op.

(mensenrechten in Vietnam) Ik ga er nu geen etiketten op plakken, wij hebben opmerkingen en kanttekeningen bij de mensenrechtensituatie in vele delen van de wereld.

(Dreigt er een Organon-scenario bij Tata Steel?) Nou, dan krijgen we meteen weer zo’n enorm etiket erop.

(Wat is de geprefereerde variant van Brexit?) Alleen er worden zoveel tickets geplakt, zoveel etiketten op de verschillende vormen van hoe je een toekomstige relatie kunt vormgeven.

(Multiculturele samenleving: haten?) Want dat zijn natuurlijk allemaal etiketten, maar die multiculturele samenleving waar ik daar over sprak ging over de jaren ’80.

(Gouden Eeuw als term:) waarom moeten we nou in Nederland weer zo’n etiket er af halen en dan ‘oh we hebben al driehonderd jaar lang’, sinds wanneer is die Gouden Eeuw’. (…) ja daar zaten ook aspecten aan waarvan we nu zeggen ‘ai’, die mag je best benoemen. Benoem die. Maar waarom zou je dan het etiket er af halen.

(Is er woningnood of is het een crisis?) Ja, u weet, ik ben altijd iets voorzichtig met het plakken van de etiketten omdat ik ook vind dat we moeten voorkomen dat we in zo’n etiket gaan wonen (…)

(Oordeel over positieve discriminatie bij TU Eindhoven) (…) dan ga ik allemaal van die etiketten plakken en dan kom ik weer terug bij die TU Eindhoven.

Het zijn niet enkel etiketten die geplakt kunnen worden, stickers, labels, woordsoorten en dergelijke dienen op dezelfde manier als middel om te zeggen dat er géen antwoord van de MP komt.

Andere dingen niet plakken


(Was de internationale persconferentie over hulp aan Griekenland uw eerste grote fout als premier?) De fout is dat ik hier… Ik ga er nu even verder geen bijvoeglijk naamwoord op plakken.

(Hoe lang wachten op reactie op brief over over problemen op de Antillen.) Maar ik ga er geen dagen of weken aan plakken.

(Is Angela Merkel eurofiel?) Ik ga überhaupt geen stickers plakken op collega’s, maar Angela Merkel is mijn, is een belangrijke bondgenoot van Nederland.

(Sommige oppositiepartijen helpen Rutte-II) En dat ze vervolgens dan ook nog een stickertje plakken op het kabinet, dat laat ik verder aan hen en dan vertrouw ik op uw verstandige duiding om dat weer te corrigeren.

(Rutte is visieloos volgens Pechtold.) Het is onvermijdelijk als partijen in de oppositie zitten en niet in de coalitie, dat ze niet alleen al het goede werk van het kabinet zomaar van commentaar voorzien, maar uiteraard daar ook epitheta opplakken, dat is niet erg.

(Hoeveel nieuwe banen door maatregelen kabinet?) Ik kan daar nu geen getal op plakken.

(Gaan voldoende parrtijen in de Kamer Rutte steunen, 60%?) Ik kan daar geen percentage op plakken.

(Is Wilders discriminerend?) Nee ik ga daar helemaal geen stickers op plakken.

(Op welke termijn merkt Nederland concreet resultaat van handelsbesprekingen in Davos?) Daar kun je nooit een week of een maand op plakken.

(Dreigt er een Grexit?) Maar daar bepaalde termen op plakken, die hebben ook een betekenis en daar heb ik mij steeds van onthouden.

(Is een handelsoorlog tussen VS en Europa aanstaande, bondgenoten in de NAVO?) ik laat dat maar even aan de fijnproever of je dat al met de term erop wil plakken die u erop plakt

(Aanhoudende problemen voor overheid op ICT-gebied, wanneer verbetert dat?) Dat is niet gelukt dus we werken er hard aan. Ik ga er nu geen termijn op plakken.

(Is het kabinet door het Preventie-akkoord een betuttelkabinet?) Ja, goed, labels plakken in de politiek is gebruikelijk, dat heb ik ook wel eens gedaan in de oppositie. Maar dat is het niet. Het is een serieuze poging om waar het gaat om overgewicht, alcohol, roken, als samenleving grote stappen te zetten.

(Heeft Nederland een stikstofcrisis?) Ik ben niet zo van het labels plakken. We hebben een heel groot stikstofprobleem en dat moeten we oplossen, maar u kent me. (…) u kunt al die stukken lezen en dan kunt u daar uw eigen bijvoeglijk naamwoord opplakken.*)

Aanvulling 08.09.2022: Kijken we naar de MP-persconferenties ná de hier behandelde periode, dan is te concluderen dat Rutte dit taalgebruik goeddeels heeft verlaten. Wel reageerde hij op 01.07.2022 op de vraag van Frits Wester (RTL) of we Johan Remkes als een soort mediator moesten zien in het stikstofvraagstuk en de protesterende boeren. De minister-president: “Ik ga daar verder geen stickers op plakken. Ik heb alleen gisteren gezegd, toen die term ‘bemiddelaar’ werd genoemd in die motie van Caroline van der Plas, dat ik die vond ruiken naar: dat kan betekenen dat je de doelstellingen weer ter discussie gaat stellen, en dat kan helaas niet.”

Dat was voor het eerst in enkele jaren dat het plak-idioom weer van stal gehaald werd, als we dat zo mogen zeggen.

*) Merk terloops op dat de premier eerder niet wilde bevestigen of/dat Nederland toen een stikstofcrisis had. Het betrof een vraag van Ron Fresen (NOS) op 13 september 2019.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.