In dit huis aan het Binnenhof, ook gezellig in 2020

Heeft de Tweede Kamer na de aanvaarding van het nieuwe Reglement van Orde de nieuwe tekst al online gezet? Of geldt nog steeds wat er onder artikel 152 staat in de richting van bezoekers:
“2. Alle tekenen van goed- of afkeuring zijn aan de toehoorders verboden. De
Voorzitter zorgt voor de handhaving van dit verbod en voor de bewaring van behoorlijke stilte. Hij kan bij overtreding degene, die de orde stoort of gestoord heeft, doen vertrekken en desnoods alle toehoorders of allen die zich op een bepaalde tribune bevinden doen verwijderen.

3. De toehoorders zijn verplicht de aanwijzingen van het personeel van de Kamer en
van het toezichthoudend personeel van de politie op te volgen. Bij overtreding hiervan heeft de Voorzitter de bevoegdheden bedoeld in het tweede lid.”

Strenger dan streng is dit Reglement voor ons, bezoekers. Ik veronderstel zelfs dat “alle tekenen van goed- of afkeuring” zó strikt worden uitgelegd dat je op de tribune niet eens met een t-shirt of op klompen mag verschijnen met een mening of de groet Moi!
Hoe anders is dat in de Kamer op de begane grond tijdens de vergaderingen van dit Hoge Huis die afnemend formeel van karakter zijn. Parlementariërs kunnen elkaar tutoyeren, door elkaar heen spreken, zij hoeven zich zelfs niet af te vragen of het wel parlementair is wat zij zeggen,- de statuten en reglementen bieden alle ruimte. Niet alleen voor elke mening, zelfs voor iedere manier waarop deze geuit wordt – ook als dat als grof ervaren wordt. Als volksvertegenwoordiger bedank je de voorzitter dan gewoon voor haar of zijn mening, mocht je van die zijde op iets minder passends gewezen zijn of een bezwaar te horen hebben gekregen. Je zegt gewoon: ik ga over mijn eigen woorden.

In dit Huis (Remieg Aerts e.a. red.)

Maar de sfeer is geregeld ook heel anders! Hieronder staan enkele fragmentjes uit (ongecorrigeerde) Handelingen van de afgelopen maanden die dat laten zien, hoezeer de Tweede Kamer een arena mag heten en misschien zíjn.
Hier gaan we.

• 14 juli 2020
De voorzitter (Arib):
Meneer Smeulders, u begon uw bijdrage met de mededeling dat het precies tien jaar geleden is dat u bent afgestudeerd. Ik dacht: u gaat vertellen dat u morgen jarig bent en dat u …

De heer Smeulders (GroenLinks):
Ik ben morgen jarig. En ik zou vrijdag eigenlijk trouwen.

De voorzitter:
Ja, dat wilde ik ook nog zeggen.

De heer Smeulders (GroenLinks):
Dat klopt. Maar ik had zo weinig spreektijd dat ik dat geskipt hebt, voorzitter.

De voorzitter:
Dan bij dezen.

De heer Smeulders (GroenLinks):
Die bruiloft doen we komend jaar.

De voorzitter:
Van harte gefeliciteerd alvast. Geniet ervan. Daarom dacht ik: ik ga u interrumperen, want dan kunt u het vertellen.

• 16 september 2020
De heer Jetten (D66):
In het pensioenstelsel moeten we niet alleen kijken naar welk recht mensen vandaag hebben, maar ook naar al die andere mensen die deelnemen aan het pensioensysteem.
Van harte gefeliciteerd aan mevrouw Van Brenk, want zij wordt vandaag 60.

De heer Van der Staaij (SGP):
Ik sluit me graag aan bij de felicitaties aan mevrouw Van Brenk. Als we dan toch bezig zijn, zouden we mevrouw Agema ook nog wel even kunnen noemen. Zij is volgens mij vandaag ook jarig.

De heer Jetten (D66):
Ik hoor net dat ik de leeftijd niet had mogen noemen.

De heer Van der Staaij (SGP):
De heer Wilders zegt dat ze 25 is geworden. Dat is niet de eerste keer dat er wel een kern van waarheid zit in wat hij zegt, maar het niet precies klopt.

(Hilariteit)

De voorzitter (Arib):
Waar is mevrouw Agema? Goed, gaat u verder.

De heer Van der Staaij (SGP):
Die heeft nu natuurlijk de benen genomen.

• 26 november 20220
De voorzitter (Arib):
Goed. Dank u wel. Ik schors de vergadering voor twee minuten, zodat er een wisseling kan plaatsvinden. Daarna gaan we verder met de antwoorden …

Minister Grapperhaus:
Zal ik even mijn haar doen?

De voorzitter:
Ja, doe eerst uw haar. Daarna gaan we verder met de minister voor Rechtsbescherming. Minister, er moet eerst schoongemaakt worden. Ik weet dat u zin heeft om gelijk aan de slag te gaan, maar het duurt even dus ik wil twee minuten schorsen.

Minister Grapperhaus:
De collega is niet vies van mij.

De voorzitter:
Nee, dat zie ik. Dank u wel.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

• 13 januari 2021
De voorzitter (Arib):
We gaan verder. Aan de orde is het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Ik heet de minister-president, de minister van VWS en de minister voor Medische Zorg van harte welkom. Ik geef de heer Dijkhoff als eerste spreker namens de VVD het woord. En de heer Dijkhoff is vandaag jarig!

• 19 januari 2021
De voorzitter (Arib):
Dank u wel. Dan geef ik nu het woord aan de heer Baudet namens Forum voor Democratie. Iedereen is jaloers op uw kapsel zie ik, want iedereen heeft een soort lockdownkapsel.

De heer Baudet (FvD):
Dank u wel. Wie ook wil: ik heb het telefoonnummer van mijn kapper wel beschikbaar voor jullie.

Voorzitter. Vertrouwen in de overheid, in onze rechters of, groter nog, in onze democratische rechtsstaat. Daar gaat het om vandaag.

• 11 februari 2021
De voorzitter (Arib):
We zijn toegekomen aan het VAO Arbeidsmigratie. Ik heet de woordvoerders van harte welkom, net als natuurlijk de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en in het bijzonder de heer Jasper van Dijk, die sinds kort vader is van Sep. Van harte gefeliciteerd! Gaat het goed met hem? Het gaat niet van uw spreektijd af, dus u mag even vertellen hoe het met Sep gaat, en met de moeder natuurlijk.

De heer Jasper van Dijk (SP):
Dank u wel, voorzitter. Het gaat uitstekend met Sep. Hij is vrijdag geboren. Ik zag al dat er bij de regeling het een en ander over werd gezegd. Hartstikke mooi! De juiste balans vinden tussen werk en privé is altijd een zoektocht.

De voorzitter:
Zo is dat.

De heer Jasper van Dijk (SP):
Ik ben dinsdag en woensdag netjes thuisgebleven, maar vandaag gaat het over een enorm belangrijk onderwerp, zoals u allemaal weet. Dat ging een beetje kriebelen. Ik dacht: het is de laatste dag voor het reces …

De voorzitter:
Nou, we komen ook …

De heer Jasper van Dijk (SP):
… dus ik wilde u nog even zien, voorzitter.

De voorzitter:
Ja, heerlijk. Wederzijds! Nu gaat de tijd gewoon lopen.

De heer Jasper van Dijk (SP):
Ja, nu gaat de tijd keihard lopen. En na dit debat ben ik ook gelijk weer weg. Ik hoop dat u dat begrijpt.

Vergis ik mij of is de Tweede Kamer daar onder ons gewoon een huiskamer geworden, vol met familieleden die elkaar beter of minder goed liggen? Met haar een-tweetjes met Paul Smeulders (ik ga u interrumperen, want dan kunt u een paar privé-dingetjes vertellen zonder dat het van uw tijd af gaat), met haar felicitatie aan jarige aanwezigen (én onderhandse toefluisteren om de leeftijden niet te noemen of begint dat verbod pas bij de 50+10 van mevrouw Van Brenk van het chocoladewinkeltje Kris Kringle in de Gaard in Utrecht en had van Fleur Agema wél verteld mogen worden dat ze nog maar 44 was geworden?), met haar vragen naar het welbevinden van de pasgeborene in het gezin van Jasper van Dijk door de voorzitster is het allemaal de sfeer van de familie die bij grootmoeder op visite is.*) Ze houdt de spreektijden tot op de seconde in de gaten, maar zelfs van dat stouterikje, die kleinzoon van Forum voor Democratie ziet ze door de vingers dat deze tijdens de lockdown naar de kapper is geweest. Bij iedereen kwamen er millimeters en millimeters haar bij, bij Geert Wilders waren het céntimeters, bijna met geen schaar te knippen zó lang. Neen, de kappers mochten door corona niet open van Mark, Hugo en Ferd: contactberoep! Mark leed daar samen met zijn imago onder, Hugo liet zijn vrouw een privé-kapperscursus volgen en Ferd profiteerde van zijn kale bol waar hij toch al graag grappen over maakte. Desondanks zei mevrouw Arib tegen Thierry Baudet: “Iedereen is jaloers op uw kapsel zie ik.” Zonder enige schrobbering zei deze aansluitend en in strijd met alle strenge regels, dat hij het telefoonnummer van zijn kapper wel beschikbaar had “voor jullie”. Hij vergat er onderweg naar het spreekgestoelte bij te zeggen dat op dat adres net als bij hem tegelijkertijd een spoelinkje geleverd kan worden, al naar de gewenste kleur.

Mevrouw Arib zag vanaf haar verhoogde zetel dat het goed was. Dikke mik.

In dit huis – Tekstbord (bol.com)

*) Het incidenteel feliciteren van leden en bewindslieden gebeurt nog niet lang in de Tweede Kamer. Als ik het goed zie, is het enigszins begonnen in de jaren negentig van de vorige eeuw.

P.S. In het nieuwe Reglement van Orde (dat in werking treedt met de komst van de nieuwe Kamer) zal de voorzitter (m/v) een nieuw middel ten dienste staan bij de handhaving van de orde:

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op In dit huis aan het Binnenhof, ook gezellig in 2020

  1. Rob Alberts schreef:

    Menselijke momenten en contacten zijn blijkbaar schaars in de Tweede Kamer?

    Felicitaties en het uitwisselen van telefoonnummers zouden ook in de wandelgangen kunnen plaatsvinden?

    Vredelievende groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.