Op een schoen en een slof – regeren is vooruitzien

Klopt dat lied van een 45 jaar geleden nog, nu Ajax dit weekend weer kampioen is geworden? Johnny Hoes (uit Rotterdam) schreef een tekst die zó begon:
Op ‘n slof en ‘n ouwe voetbalschoen
wordt Ajax kampioen
wordt Ajax kampioen,
Op ‘n slof en ‘n ouwe voetbalschoen
wordt Ajax kampioen.

In het laatste begrotingsoverzicht van vóor corona (zomer 2019) liepen de begrotingen van de Betaald Voetbal Organisaties in de eredivisie van 7 miljoen (RKC als laagste), Fortuna Sittard (7,2) en VVV (8) naar de top-drie Feyenoord, PSV en Ajax met respectievelijk 68, 78,5 en 110 miljoen euro.
Er is niets veranderd. Toen in 1966 begreep ik het Ajax-lied als ‘probleemloos wordt Ajax kampioen’ – andere clubs hebben geen schijn van kans. De tekst was helder, elke zondag was een festijn zelfs als de club uit de hoofdstad aantrad met schoeisel dat van geen kant deugde, als waren het een slof en oude kicksen. Waarom zie ik dat kicksen niet in Van Dale?

Wel vinden we daar een verwijzing naar het lied met de uitdrukking “op een slof en een oude voetbalschoen (naar de titel van een door Johnny Hoes (1917-2011) gezongen Ajax-supporterslied (1966)) met gebrekkige middelen”. Was Ajax zo goed of was Ajax zo arm?

In 1958 werd in de Eerste Kamer verwezen naar keramische fabrikanten uit de Tsjechische Sudentenlanden die na WO II terugkeerden naar Duitsland, “in de letterlijke zin van het woord op een schoen en een slof teruggekomen zonder een cent op zak”.
In hetzelfde jaar wordt aan de overzijde vastgesteld hoe groot de blamage is voor de Sovjets: Oost-Duitsers laten hun bezittingen achter en vluchten “om op een schoen en een slof in West-Berlijn aan te komen”. Twee jaar later is er in het parlement sprake van gerepatrieerden uit Indonesië die “hier komen op een schoen en een slof en alles hebben moeten achterlaten”.

Johnny Hoes veranderde het beeld van totale berooidheid en loutere armoe onder vooral politieke vluchtelingen naar een komische voorstelling – hij draaide blijkbaar de volgorde op een schoen en een slof om en paste de schoen aan tot een ouwe voetbalschoen.

Een slof is een ruime pantoffel die als het ware automatisch leidt tot een slepende, inactieve en gemakzuchtige gang (stel ik me voor). Tótdat iemand uit zijn slof schiet omdat hij/zij in actie komt! Tegen dat versloffen, dat laten versloffen, waarschuwt minister De Jonge (VWS) dezer dagen. Versoepelen mag niet versloffen worden!
Waarschijnlijk heb ik niet goed opgelet tijdens de laatste persconferentie van 20 april bij de aankondiging van de versoepelingen. Was daar toen al nadrukkelijk voor gewaarschuwd of hebben ze dat op VWS en Algemene Zaken een beetje slof behandeld omdat ze onvoldoende vooruitkeken? Op dat punt wat laks, nalatig – onvoldoende strak zou Rutte zeggen.

Hoe noemen ze zoiets aan het Binnenhof? Een Davy’tje, sinds zondag?

Afbeelding via Twitter AT5

“Davy Klaassen heeft de zooltjes voor in zijn voetbalschoenen weer terug. De middenvelder van Ajax gooide zondag tijdens het vieren van de 35ste landstitel zijn schoenen in de menigte die zich bij de Arena had verzameld.
Hij hoefde de schoenen niet terug, maar besefte dat hij de zooltjes nog nodig had. ‘Kan diegene die mijn schoenen heeft gevangen gisteren contact met mij opnemen? Mijn zooltjes zitten er nog in en die heb ik nog nodig zondag,’ schreef hij op Instagram. Gisteren liet hij weten dat ze terecht zijn.” (Het Parool 04.05.2021)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.