Taal en politiek in het VK: Carrie Antoinette en SAJ

Hét nieuws in Groot Brittannië de laatste dagen is de vertraagde val van Matt Hancock, de minister van Gezondheid. Wat hij niet wist – en wie van zijn mede-bewindslieden wel? – is dat er op de ministeriële werkkamer sinds 2017 een geheime camera aan het plafond bevestigd is. Iemand moet de beelden van de CCTV, het videobewakingssysteem, gezien hebben en daar moet het begin van het lek zitten naar de media.
Dat gebeurde eerder deze week en zo konden allereerst de lezers van de boulevardkranten zien hoe innig de minister iemand kuste. En net nádat de lockdown met een maand verlengd was en hugging verboden bleef buiten de sfeer van huisgenoten. Hier betrof het Gina Coladangelo, een goede kennis van vroeger die nog niet zo lang geleden in een hoge functie op Hancocks ministerie was benoemd. Premier Johnson verdedigde zijn minister (hij kon moeilijk anders, was toch zélf niet het voorbeeld van iemand die een kuis leven leidde zeiden commentatoren vanochtend op de BBC) maar de druk van Tory-parlementariërs werd te groot.

Sunday Mirror (fragment) 27.06.2021

Johnsons vroegere hoogste adviseur Dominic Cummings gooide vanmorgen direct olie op het vuur toen de opvolger van Hancock bekend werd: Sajid Javid. Die was in het begin van Johnsons premierschap kort minister van Financiën, maar stapte op toen Cummings andere, door hem aangewezen, speciale adviseurs bij Javid wenste. Nu SAJ weer prominent op het politieke toneel staat, verwees Cummings in een tweet naar Johnsons vrouw Carrie (Symonds), “So Carrie appoints Saj!”
Dat leidde in Engelse media tot het gebruik van de betiteling Carie Antoinette.

In een paar zinnen zien we hier van alles wat de Engelse politiek onderscheidt van de Nederlandse, niet essentieel meer wel in felheid en omvang.
Sadiq Javids naam wordt redelijk algemeen afgekort tot SAJ, drie letters die ook als één woord worden uitgesproken. Het zijn naar keuze de eerste twee letters van de voor- en de eerste van de achternaam óf het zijn de eerste drie van de voornaam.
Hebben we momenteel een Nederlandse politicus die zoiets overkomt? Wellicht was HAFMO de laatste (Van Mierlo’s voorletters tot woord en dus alternatieve naam gemaakt).

De naamgrap met de vrouw met wie Johnson sinds kort getrouwd is, is ook bepaald on-Nederlands. Partners spelen bij ons een veel minder grote rol, ook al dook Wopke Hoekstra’s echtgenote regelmatig op in zijn bespiegelingen toen hij wel of geen lijsttrekker zou worden; ook al figureerde de vrouw van Hugo de Jonge tijdens de lockdown in een filmpje als diens huiskapster; alleen de CDA-lid en gemeentelijk fractievoorzitter gebleven wederhelft van Pieter Omtzigt speelt een beetje een merkbare rol in zijn politieke leven.
In Engeland verwezen ze met behulp van de gedeeltelijke naamsgelijkheid van Carrie en Marie naar Marie Antoinette, de vrouw en beïnvloeder van de Franse koning Lodewijk XVI. CarrieMarie Antoinette,- als je er naar zoekt, kun je het verzinnen.

Aanvulling 28.06.2021: De bewuste camera op de ministerskamer is inmiddels buiten werking geplaatst, verklaarde de nieuwe minister van Gezondheid vandaag. 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.