Haar bezem pakken: Wilders die stil naar Oppenheimer verwijst

Z’n biezen pakken is een vrij gangbare uitdrukking in het Nederlands, ook in de Tweede Kamer. Dat gebruikte PVV-leider Geert Wilders bijvoorbeeld in het debat van 6 april (enkele dagen na de anti-Rutte-moties van 1 april) tweemaal tegenover zijn collega Kaag van D66:

• Ondanks dat u vorige week tegen hem zei: als ik die motie had gehad, had ik mijn biezen gepakt, was ik afgetreden, was ik uit de politiek gestapt of was ik in ieder geval geen lijsttrekker en leider van de VVD meer gebleven. Dat zei u de vorige keer.
• U heeft de heer Rutte, zoals ik al zei, politiek half opgehangen daarmee. U vond zelf ook dat hij zijn biezen zou moeten pakken.

Z’n biezen pakken betekent ‘zich uit de voeten maken, vluchten’ zegt Van Dale, ik zou eerder neutraler ‘vertrekken’ prefereren.

Vandaag gebruikte Geert Wilders een variant, lees het ongecorrigeerde verslag van de Regeling van werkzaamheden: “Dus ik vraag aan de minister, via u, een brief, waarin zij aangeeft dat zij hier is. Het kan niet zo zijn dat de leider van D66 bij het belangrijkste debat van het jaar, na wat er allemaal is gebeurd het afgelopen jaar, de bezem pakt en naar New York vertrekt. Dat is onacceptabel. Dus ze moet hier aanwezig zijn. Dat wil ik graag vandaag nog in een brief bevestigd zien.”

Of die brief er nog gekomen is? Het is nog geen middernacht.
Opmerkelijk is Wilders’ woordkeus. Hij gebruikte niet biezen maar bezem.

Dat is moeilijk anders te zien dan een vlijmscherp benutten van de kwestie-Oppenheimer, de cartoonist die zich deze week bij de Roermondse rechtbank verdedigde voor zijn vrijheid van expressie. Hij ontving doodsbedreigingen voor zijn werk. Bij de actueelste cartoons van Ruben Oppenheimer hoort Sigrid Kaag die als een heks op de Twin Towers in New York aanvliegt. Daarop verschenen wisselende reacties van lezers van NRC Handelsblad.

Fragment cartoon Ruben L. Oppenheimer (in NRC Handelsblad)

Toen Wilders na zijn vraag van het spreekgestoelte weg liep, was er vanuit de Kamer geen reactie te horen op de bezem pakken naar New York, maar aan een andere achtergrond van de variant bezem is moeilijk te denken.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.