Kort met wintersport: woorden van het jaar in Oostenrijk (2015)

Even persoonlijk? Toen ik in 2016 met pensioen ging, koos ik voor een afkickperiode van drie maanden in Wenen. Wat ik toen niet wist, was dat m’n verblijfplaats luttele meters verwijderd was van een instituut van de ÖVP waar belangrijke besprekingen plaatsvonden. De ÖVP is de partij die sinds de verkiezingen van 2017 in Oostenrijk de dienst uit maakt. De ÖVP is laten we zeggen het CDA. Toen ik in het Vluchtelingenjaar 2015 een voorkijkje nam, werd in Oostenrijk als woord van het jaar Willkommenskultur gekozen. Dat was evenmin als in het Duitsland van Angela Merkel (Wir schaffen das) een algemeen gedeelde mening. Maar er waren openlijk zichtbare statements zoals in Josefstadt, de wijk met het beroemde theater. In dat deel van de stad woonde ook de toenmalige president Heinz Fischer.

Wenen, december 2015 (SR)

Zou zo’n affiche in 2015 ook in Kitzbühel hebben kunnen hangen? In Tirol? Met het stellen van de vraag is het antwoord gegeven.

Wenen is het meest linkse Bundesland in Oostenrijk. De/het spandoek hierboven is duidelijk een statement tegen met name de zeer rechtse FPÖ en de toenemend naar die kant opschuivende ÖVP tijdens de opkomst van Sebastian Kurz. De FPÖ zal niet veel later klagen dat Kurz hen (= hun ideeën) tegen de borst drukt. Morgen verder.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.