Kort met wintersport: woorden van het jaar in Oostenrijk (2018)

Maar Kurz – verantwoordelijk voor Vollholler of niet – won met glans de verkiezingen en het duurde niet lang, of zijn voornaamste opponent Christian Kern koos voor een verdere loopbaan buiten de politiek.
Net als in de voorgaande jaren werd in 2018 een politiek getint begrip gekozen tot Oostenrijks woord van het jaar: Schweigekanzler. Dat was vroeger al eens een typering geweest van Wolfgang Schüssel (de laatste ÖVP-kanselier en vroege promotor van Kurz), nu dus ook van de nieuwe, zeer jonge kanselier. Het drukte uit, dat deze zich nooit helder uitliet over hoofdthema’s van het kabinetsbeleid. Toen Kurz na een bijzondere – ook bijzonder korte – carrière eind 2021 afscheid nam van de politiek, sprak hij in een lange slotspeech (17’) dank uit aan jan en alleman en zei vele vele malen, hoe hij tien jaar lang de publieke zaak gediend had. En, een verrassende uitspraak afgezet tegen het beeld dat hij had opgeroepen, Kurz beweerde dat hij nooit een geheim van zijn politieke overtuigingen had gemaakt. Hij sprak van “klare Posititionen” en van grote waardering voor de discussies over de belangrijke thema’s.

Voor het Woord van het Jaar is dus van belang, vast te stellen dat dit in Oostenrijk niet per se een nieuw woord hoeft te zijn; het kan dus zelfs al een eerder Wort des Jahres betreffen.

Kurz’ afscheidsrede eind 2021 (via Youtube)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.