Kort met wintersport: woorden van het jaar in Oostenrijk (2021)

De uiteindelijke val van kanselier Kurz kondigde zich in de loop van 2021 duidelijker en duidelijker aan, – achteraf. Helder was eigenlijk vanaf het begin dat Ibiza een affaire was waar de FPÖ-top zich mee in de nesten had gewerkt. Evenwel: meer en meer bleken de uitlatingen die Strache in die video over de omkoopbaarheid en de rol van bepaalde media had gedaan te kloppen en ook op de ÖVP betrekking te hebben .
De val van Kurz – de man die de ÖVP in zijn persoonlijke macht had, lieveling van een deel van de media en van een belangrijk deel van de kiezers – nam uiteindelijk tot in de herfst van 2021 als terugtredend kanselier, vroeg in december gevolgd door zijn totale terugtrekking uit de politiek.
In die korte tussenperiode werd Kurz opgevolgd door de minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg. Die verklaarde direct bij zijn aantreden dat hij nauw zou samenwerken met de afgetreden kanselier. Op hem (Sebastian Kurz) werd de aanduiding Schattenkanzler gecreëerd. Schallenberg heette dan wel kanselier maar die was als het ware met een oortje in gehoorzaam aan zijn voorganger en feitelijke baas.
Opnieuw had de politiek een treffend woord van het jaar geleverd aan Oostenrijk.

Schallenberg (links) en Kurz (rechts) (via Youtube)

Terug naar Nederland, Rutte IV legt vanaf vandaag verantwoording af aan het parlement. Ik zou wensen dat een dergelijke keuze van een woord van het jaar ook tot de Nederlandse cultuur zou gaan behoren, het liefst publiek vastgesteld onder begeleiding althans mede-begeleiding van een breed samengestelde, kundige jury zoals in Oostenrijk. De jury met name im Fall eines Falles – voor het geval dát.

oewort.at

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.