Hakken, voeten, poten in het zand, op de grond en in de klei (iii/iii)

Pieter Heerma (CDA) was in het jaar 2022 in de Kamer verzot op de hakken in het zand. Uit een reeks van citaten van deze fractieleider: Met de hakken in het zand zetten we namelijk geen stap vooruit. (…); hoe de hakken in het zand zijn gegaan, (…); Provinciale bestuurders en boeren staan met de hakken in het zand. (….) dat er met provinciaal bestuurders en boerenorganisaties weer daadwerkelijk stappen naar voren worden gezet in plaats van dat de hakken alleen maar in het zand staan (…); doordat de hakken verder in het zand zijn gekomen.
Geen wonder dat zijn fractiegenoot Derk Boswijk met dezelfde beeldspraak waarschuwde: “dan creëer je meteen weer dat iedereen de hakken in het zand zet.”
Een reeks anderen spraken in 2022-2023 van de hakken in het zand, nemen we als voorbeeld Marieke Koekkoek (Volt): “Alle hakken worden dieper in het zand geduwd. Het enige wat je bereikt door de hakken diep in het zand te zetten, is dat je je eigen loopgraaf dieper graaft.”

Poten in de modder was in 2022 volgens de Handelingen te horen van Lisa Westerveld (GroenLinks) en Wybren van Haga (Van Haga).
Barbara Kathmann PvdA) had het in dat kalenderjaar over “dat deel van de politie, dat elke dag met hun poten in de klei staat”. Ook haar fractiegenoot Joris Thijssen sprak van “poten in de klei”, in reactie op een aanval die Raoul Boucke D66, dus lid van de regeringscoalitie (het vuile werk, ja!) op Suzanne Kröger (GroenLinks, makkelijke oppositie, hè!) had geplaatst. Dat ging zo, inclusief tussenwerpsels door voorzitter Bosma:
Boucke (D66): Wij staan met onze poten in de klei en u staat bij de interruptiemicrofoon. We willen hetzelfde, mevrouw Kröger.
De voorzitter: Dit kan wel weer klachten van uw moeder opleveren, als u met de poten in de klei staat.
De heer Boucke (D66): Ja, dat is waar.
De voorzitter: Maar u kunt haar gewoon doorverwijzen naar mij, hoor.

Moeder Boucke zou vast kans maken op een gevulde koek die voorzitter Bosma vervolgens bij voorzitter Bergkamp zou declareren. Waarom? Bosma deelt soms gevulde koeken uit aan vrouwen die zich voorbeeldig gedragen.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) sprak vorig jaar wel eenmaal keurig-ministerieel over “de keten, waar ze met de benen in de klei staan (…)”, maar Caroline van der Plas (BBB) grossiert momenteel in het gebruik van poten in de klei. In 2022:

  • Lokale partijen zijn partijen met de poten in de klei, de wortels in de samenleving.
  • Als er dus één iemand letterlijk met de poten in de klei staat, is het de heer Grinwis.
  • Het is de hoogste tijd — en we zeggen dit als BBB nu al — dat Nederland zijn poten in de klei en de hand op de knip houdt (…)

En tot dusver (half mei) in 2023:

  • Het mkb, het midden- en kleinbedrijf: bedrijven die met hun poten in de klei staan en diep in de lokale samenleving geworteld zijn. Denk aan de sponsoring van lokale goede doelen, sponsoring van lokale buurt- en sportverenigingen.
  • Volgens (sic, SR) moeten de mensen die met de poten in de klei staan, die het werk doen en die de praktijk kennen, (….)

Grappig. Het is dezelfde positieve attitude tegenover de mensen-in-de-praktijk die een halve eeuw geleden in 1974 door Hendrik Koekoek (BP) getoond werd, alleen toen op een neutralere, minder uitgesproken manier: “Mensen die met beide benen in de praktijk staan hebben het altijd beter geweten (….)”.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.