Mona en Caroline: taal uit mijn mond en symbolen op mijn lichaam

Ook als we ons alleen maar tot de BBB richten,- het was politiek wél raak op 1 september 2023. Mona Keijzer werd gepresenteerd als nummer twee van BBB bij de verkiezingen van november, wat in dit geval inhoudt dat ze de kandidaat-premier is namens deze partij. Ik beperkte me ’s avonds in het kijken naar hun optredens bij Nieuwsuur en Op1. De taal van Mona is in elk geval opvallend door de zelfverzekerdheid waarmee ze zichzelf aanprijst.
Er was een interessant verschil tussen het interview met haar bij Nieuwsuur (opgenomen, gemonteerd) en Op1 waar een rechtstreekse uitzending met Mona en Caroline ontstond onder leiding van Sven Kockelmann en Tijs van den Brink. Het verschil: onverhoopt. Bij Op1 zei Mona dat ze kandidaat is voor het Torentje, maar als dat onverhoopt niet doorgaat, dan gaat deze nummer 2 de Kamer in.
Onverhoopt ja, want Mona en BBB hopen dat ze de premier mogen leveren en dan is het in haar geval niet het Kamerlidmaatschap waar je op hoopt.
Bij Nieuwsuur gebruikte Mona even tevoren dat onverhoopt juist voor het geval ze in het kabinet of het Torentje terecht zou komen – daar werd onverhoopt gezegd waar onverwacht op z’n plek was geweest. Misschien zijn er meer mensen onzeker over de betekenis van onverhoopt, maar bij een zo ervaren politica en juriste als Mona Keijzer was dat voor mij een surprise.

V.l.n.r. groen, groen, omgekeerde vlag (shot Op1)

Bij de presentatie van de eerste zoveel BBB-kandidaten in Deventer liet Caroline weer eens zien hoezeer zij of haar omgeving ervoor zorgt dat ze in beeld verschijnt met symbolen. Neen, deze keer niet zoals geregeld in de Tweede Kamer een boerenzakdoek om een pols, maar wel droeg ze een niet al te opvallende haarband met de kleuren blauw-wit-rood. Waar deed me het ook alweer aan denken.


Het presentatietafeltje was van exact dezelfde gifgroene kleur (de kleur die het blad Elle een paar jaar geleden als dé trendkleur voor de lente beschouwde) als wat Caroline aan haar oren had hangen en als haar gelakte nagels maar zeker als het kleed dat ze droeg met op de rugzijde enkele B’s. De betekenis: BBB mevrouw Van der Plas.

Shot reportage Nieuwsuur


Dat was geen nieuws, de kleur evenmin. Op de dag dat Caroline van der Plas de Tweede Kamer in kwam, reed ze met een tractor het plein voor de Tweede Kamer op. Het was een Claas, de Duitse landbouwmechanisatiefirma die zijn producten met gifgroen als kleur in de markt zet.

Shot Op1 (met dank aan RTV Oost)

Van minstens één symbool is Caroline van der Plas anderzijds niet gediend, ook niet na de actuele uitbreiding van de BBB-selectie vanuit de rijen van PVV en Ja21: rechts. Weet je, daar zijn heel veel mensen in het land wel een beetje kláár mee verzekerde ze verslaggever Jan Eikelboom met véél nadruk.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Mona en Caroline: taal uit mijn mond en symbolen op mijn lichaam

  1. Rob Alberts schreef:

    Verkiezingen vermarkt zoals in de Verenigde Staten van Amerika ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.