Van hier tot Tokio – Facetten (xii)

Credits Natasja Ybema

Laten we een aantal voorbeelden zoeken uit een reeks van landen, ver weg alsof het om Tokio gaat. Daarna keren we langzamerhand terug naar Nederland vanwaaruit over een tijdje het slotakkoord van deze serie zal klinken.

• Afrika – Jeugdig idealisme dat reikt van hier tot Afrika. De 10-jarige Lotte Beernaert wou al langer een actie op touw zetten voor het goede doel en nu is het zover. Ze maakt op bestelling sleutelhangers ten voordele van de kinderen van twee schooltjes in Gambia.

• Chili – The Usual Suspects, door recensenten van hier tot en met Chili steevast beloond met vier sterren.

• China – Muziek is toch een taal die overal gesproken wordt, van hier tot aan China.

• India – De vele anekdotes over de legendarische Indiase zangeres Kishori Amonkar (1932) schetsen haar zonder uitzondering als een prima donna met een ego van hier tot India.

Via Youtube

• Indonesië – (…) een webshop die gespecialiseerd is in kussentjes voor koptelefoons, van hier tot in Indonesië.

• Iran – John Hendriks voorziet voetbalstadions van gras, van hier tot Iran.

• Marokko – Anky heeft een reputatie van hier tot Marokko (aldus echtgenoot Sjef over Anky van Grunsven).

• Mongolië – Zonder sport waren ze niets geweest, nu hebben ze een ego van hier tot Mongolië.

• Namibië – Op die 14de juni degradeerden de zaterdagvoetballers uit de derde klasse. En meteen trok de club de stekker uit het eerste elftal. De reden: te weinig spelers. ,,We hebben van hier tot Namibië reclame gemaakt voor onze club”, constateerde voorzitter Aart Schalk toen. ,,Maar het is niet gelukt.”

• Nieuw Zeeland – (…) de gebrekkige berichtgeving van hier tot in Nieuw-Zeeland.

• Suriname – Bryan S. heeft naar eigen zeggen een strafblad ‘van hier tot Suriname‘.

• Thailand – De rode loper voor Lagrou werd voldoende uitgerold, van hier tot in Thailand.

• Vuurland – Een van de kenmerken van een goede film is dat hij de grenzen opheft en van hier tot aan Vuurland begrepen en gevoeld wordt.

• Zuid-Korea – Als mensen met plezier in hoogbouw kunnen leven, van hier tot Zuid-Korea, waarom varkens dan niet?

• Zimbabwe – Kijk, de Tour is hartstikke mooi als je mee mag, maar het is drie weken afzien van hier tot aan Zimbabwe.

Eigenlijk vallen deze voorbeelden van “van hier tot X” uiteen in twee groepen. Allereerst is daar het type met de betekenis ‘héél ver weg’ of iets anders dat er van is afgeleid en dan betreft het iets anders in heel erge mate. Maar het verband is lang niet altijd begrijpelijk. Als over de zwaarte van de Tour de France gezegd wordt dat het drie weken afzien is van hier tot aan Zimbabwe, dan lijkt er evenmin een relatie tussen het fietsen en het genoemde land als bij het hebben van een ego van hier tot Mongolië. Of als er in filmverband gegrepen wordt naar Vuurland, dan is de inhoud daarvan waarschijnlijk simpeltjes ‘extreem ver weg’. Maar in het voorbeeld van de zangeres Kishori Amonkar is er niet toevallig naar het verre India gegrepen, want zij is afkomstig uit Mumbai. Het verband met Suriname en Thailand in twee voorbeelden van criminele berichtgeving is evenmin toevallig gelegd, beide kwesties hadden daar alles mee te maken. Wordt vervolgd

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.