Woorden in de Kamer (2020-2023) (10)

Meninkjes in een D66-krantje, mevrouw de Stasicretaris

Totdat hij aansluitend aan zijn verkiezing tot Kamervoorzitter de hamer in de hoogte hief, hanteerde Martin Bosma (PVV) de taal als het wapen waarmee hij politieke tegenstanders sloeg. Bosma is verbaal de meest begaafde spreker van het PVV-smaldeel dat in dit opzicht vanaf 14 december 2023 aan gevarieerde hardheid verloren moet hebben. Daarbij had Bosma het in de hier bekeken periode van 2020-2023 vooral gemunt op D66 – hij koppelde leden van deze partij aan begrippen als elite, geitenwol en grachtengordel. In het verlengde van D66 vormden PvdA’ers een mikpunt.

Kenmerkend voor Bosma zijn diens aanvallen op de Publieke Omroep, door hem bij voorkeur als staatsomroep gekwalificeerd (in Bosma’s voetspoor soms ook door de FVD en Van Haga), getuige een kleine greep Bosma-citaten uit de Handelingen: De staatsomroep is onder een D66’er verworden tot een politiek strijdmiddel. En mevrouw Kaag kreeg laatst anderhalf uur reclamezendtijd op de staatsomroep. Staatsomroep NPO66 levert volop nepnieuws. Durf maar eens te zeggen dat het géén staatsomroep is. We zijn jarenlang voorgelogen, en niet zo’n beetje ook, door de staatsomroep, de NPO, over de vermeende banden die er zouden zijn tussen president Trump en Rusland. “Herhaling doet het geleerde beklijven” konden we vroeger bij Nederlands leren.

Klonk dit allicht luidruchtig, in alle stilte-van-de-taal voorzag Bosma zijn bijdragen naar verhouding veel en vooral zeer ongebruikelijke verkleinwoorden – daarmee zette hij zijn mikpunt van kritiek als klein en onbeduidend neer. Dedain. De NRC noemt hij het krantje van Soros en het D66-krantje. Hij verzucht: “Op de cruciale plekken in onze samenleving zitten allemaal dezelfde mensen, met dezelfde meninkjes en dezelfde antipathieën. Het geurt daar altijd naar NRC Handelsblad, VPRO, D66 en GroenLinks.” Bosma spreekt van politiek correcte wokemeninkjes van mensen met subsidiebaantjes en hij constateerde in links-liberale kringen allemaal van die modetjes en van die grillen. Frans Timmermans noemt hij “lid van het splinterpartijtje Partij van de Arbeid, met negen zeteltjes”. Het CDA en GroenLinks voorzag hij van dezelfde kleinerende kwalificatie.

Cabaretesk het hoogtepunt – politiek in mindere mate – zijn Bosma’s vondsten waarmee hij een tegenstander wegzet zoals op de manier van 1 juni 2023. Het gaat over staatssecretaris Uslu (D66) en haar houding tegenover de omroep Ongehoord Nederland, waarna een reactie van voorzitter Van Meenen volgt:

Bosma: Het riekt naar de DDR, mevrouw de stasisecretaris.

De voorzitter: Kijk, meneer Bosma, u had alweer aangekondigd dat u nog even, omdat ik voorzitter was, de randjes op ging zoeken, maar nu gaat u eroverheen. Stasisecretaris. Het is allemaal leuk gevonden, maar gebruikt u uw intelligentie nou eens ergens anders voor. Dit moet u echt niet doen. Gaat u verder.

Zei Bosma inderdaad stasisecretaris of was het Stasicretaris? De Stasi was de geheime dienst én de geheime politie van het vroegere Oost-Duitsland.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.